Testy sposobem na wykrycie celiakii

Testy sposobem na wykrycie celiakii

Choroba układowa jelita cienkiego o podłożu autoimmunologicznym jest częstą przypadłością ludzi w obecnych czasach. Nieleczona celiakia może prowadzić do powikłań, do których należy niedokrwistość, osteoporoza, a także chłoniak jelita cienkiego. Choroba trzewna objawia się zaburzeniami trawienia, a także zmniejszonym wchłanianiem jelitowym. Jest uwarunkowana genetycznie, nieprzyjemne objawy nasilają się na skutek spożywania glutenu. Produkowane są wówczas przeciwciała, które uruchamiają reakcję zapalną, która prowadzi do zaniku kosmków jelitowych.

Metody potwierdzające celiakię

celiakia - testyDolegliwości dotyczą układu pokarmowego. Biegunki, zaparcia, ból brzucha mogą świadczyć o tym, iż naszym problemem jest celiakia – testy są sposobem na wykrycie tej nieprawidłowości. Schorzeniu temu czasem towarzyszą także zmiany skórne, anemia, zaburzenia miesiączkowania, problemy z nastrojem oraz depresja. W przypadku dzieci objawia się biegunkami, wymiotami, a także opóźnionym wzrostem. Charakterystyczny dla tego schorzenia jest tak że powiększony obwód brzucha. Odpowiednia diagnostyka jest w stanie wykryć nieprawidłowości. Pacjenci muszą wówczas zrezygnować ze spożywania glutenu. Celem zdiagnozowania schorzenia stosowane jest analiza objawów klinicznych, a także biopsja jelita cienkiego. Pomocne są także badania genetyczne. Często wykorzystywane jest także badanie makroskopowe, która wykonywane jest podczas endoskopii. Lekarze wykorzystują także badania laboratoryjne, do których zaliczyć można testy serologiczne, których zadaniem jest wykrycie przeciwciał, które charakterystyczne są dla celiakii. Pomocne jest także badanie histopatologiczne wycinków, które pobierane są w dwunastnicy. Właściwie leczenie tego schorzenia to przede wszystkim dieta bezglutenowa, którą należy stosować przez całe życie. Poza eliminacją glutenu pomocna jest także suplementacja, by pozbyć się niedoborów składników odżywczych, witamin i minerałów. Czasem konieczne jest także leczenie farmakologiczne, które opiera się na stosowaniu glikokortykosteroidów.

Dieta osób chorych powinna być pozbawiona glutenu, co sprawia, że należy wyeliminować pszenicę, żyto i jęczmień. Jest to bardzo ważne, gdyż spożywanie nawet niewielkich ilości glutenu może prowadzić do groźnych powikłań oraz pojawienia się nieprzyjemnych objawów. Mimo tego, iż gluten znajduje się w wielu produktach spożywczych, znaleźć go można w różnorodnej żywności, to jednak osoby chore mogą sięgnąć po kukurydzę, kaszę jaglaną, amarantus, a także rośliny strączkowe, suszone owoce i orzechy.

Comments are closed.