Produkcja kiełbasy w domu

Produkcja kiełbasy w domu

W ostatnich latach możemy zauważyć znaczący wzrost zainteresowania produkcją własnych produktów żywnościowych. Wynika to w dużej mierze ze swoistej mody na żywność zdrową, pochodzenia naturalnego, produkowaną z naturalnych składników, bez dodatku substancji konserwujących. Z tego też powodu bardzo dużo gospodarstw domowych rok rocznie produkuje własne przetwory z owoców, warzyw, czy innych produktów. Oprócz tego możemy zauważyć także zainteresowanie produkcją własnych wyrobów mięsnych, takich jak szynki, czy kiełbasy.

Jakie produkty wybrać do wytwarzania kiełbasy?

przyprawa do kiełbasW związku z tym, że produkcja własnych przetworów, w tym wyrobów mięsnych jest tak popularna warto jest zwrócić uwagę na to, w jaki sposób należy je produkować. Na rynku dostępnych jest bardzo dużo publikacji książkowych na ten temat. Oprócz tego wiele przepisów znajdziemy także w internecie. Z tego też powodu produkcja kiełbas, czy wędlin jest taka popularna. W związku z tym, że dostępność różnego rodzaju przepisów jest duża warto jednak zaznaczyć, jakie składniki są nam niezbędne do wyprodukowania dobrej jakościowo kiełbasy. Jednym z podstawowych produktów jest mięso. Na ogół dodaje się mięso wieprzowe. Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby było ono mieszane. Bardzo dobrze sprawdza się mieszanka mięsa chudego z tłustym. W kiełbasie co do zasady powinno przeważać w nieznacznym stopniu mięso chude. Dzięki temu kiełbasa jest mniej kaloryczna. Oprócz mięsa ważne jest dodanie składnika takiego jak przyprawa do kiełbas. Możemy kupić do tego celu gotową mieszankę takich przypraw lub doprawić ją według własnego uznania. Najbardziej popularnymi przyprawami są sól, pieprz, majeranek lub inne zioła, papryka słodka oraz czosnek. Ilość każdej z tych przypraw jest zależna od naszego smaku. Nie mniej jednak ważne jest tutaj stosowanie umiaru. Nadmiar którejkolwiek z tych przypraw może zepsuć smak kiełbasy. To samo tyczy się stosowania gotowej mieszanki przypraw. Jeżeli dodamy jej za dużo kiełbasa może stać się niesmaczna.

Poza odpowiednim doprawieniem konieczne jest zaopatrzenie się w jelita wieprzowe, do których nałożymy mięsny farsz. Ważne jest, aby jelita były świeże. W przeciwnym wypadku kiełbasa może mieć nieprzyjemny zapach, a jelita mogą nam pęknąć w trakcie obróbki termicznej. Z tego też powodu produkty takie jak jelita powinniśmy kupować tylko w sprawdzonych miejscach. Da nam to gwarancję, że otrzymamy bardzo dobry i smaczny wyrób. Z tego też powodu wiele sklepów mięsnych sprowadza jelita tylko ze sprawdzonych rzeźni.

Comments are closed.